Riktlinjer för barn- och ungdomsverksamheten
En mycket stor del av de barn och ungdomar som växer upp i Jomala deltar i den idrottsverksamhet som Jomala IK (JIK) erbjuder. Idrott i alla form har en positiv effekt på hälsan och erbjuder en kamratlig uppfostran, en meningsfull sysselsättning och en sund inställning till livet. Men för att säkerställa kvaliteten och för att skapa en gemensam värdegrund skall det finnas riktlinjer för hur verksamheten bedrivs.
JIK:s barn- och ungdomspolicy skapades i oktober 2014 och policyn har reviderats den 13.6.2023 av JIK:s Centralstyrelse. Policyn skall efterföljas av alla som arbetar med barn- och ungdomsverksamhet i vår förening.
JIK består av en centralstyrelse med undersektioner för följande idrotter: volleyboll, friidrott, fotboll, orientering, skidning, innebandy och ”idrott för alla”. Varje undersektion har en egen sektionsstyrelse som årligen skall utse minst en ansvarig för sin barn- och ungdomsverksamhet. Riktlinjerna skall uppdateras årligen inom augusti månad. Genomgång av barn- och ungdomsriktlinjerna sker årligen på tränarmöte och föräldramöte som ordnas i samband med uppstart av säsong eller ny verksamhet.
Klubbens barn- och ungdomsansvariga 2023
Volleyboll Tina Danielsson
Fotboll Kim Nordberg
Friidrott Stefan Hägg
Orientering Markus Karlsson
Skidning Stefan Hägg
Innebandy Magnus Ljungars
Idrottskul Lena Eriksson
Allmänt om träningar och tävlingar
Träning/tävling skall bedrivas så att alla uppträder på ett respektfullt sätt mot varandra JIK erbjuder en miljö som påverkar attityder och värderingar positivt så att ”ren idrott” på ett naturligt sätt blir den enda rätta vägen. JIK tar klart och tydligt avstånd från regelbrott och doping. JIK rekommenderar att alla grupper/lag skapar sina egna ”spelregler” kring ”rent spel” utöver klubbens gemensamma riktlinjer och bestämmelser.
Träning skall vara lekfull, allsidig och bygga på barnens och ungdomarnas egna behov och förutsättningar och ta hänsyn till deras varierande utvecklingstakt. Träning skall så långt det är möjligt anordnas i Jomala. Regelbunden träning på annan ort bör vara väl motiverad. Föräldrarnas delaktighet i barnens idrott är viktig, men alla föräldrar har inte samma förutsättningar. Därför vill JIK att föräldrar till idrottande barn har en bra kontakt med varandra och hjälper till med skjuts till och från träning/tävling så att alla barn får optimal möjlighet att delta i klubbens verksamhet.
Ledare
Alla ledare ska ha genomgått en grundläggande utbildning i barn- och ungdomsledarskap. För outbildade ledare ska utbildning genomgås vid första möjliga tillfälle.
Alla anställda ledare, ideella tränare och lagledare skall visa upp ett brottsregisterutdrag. Utdraget bör uppdateras vart 4:e år. Vid prick i brottsregisterutdraget förs en diskussion om tränaren är lämplig att fortsätta sitt uppdrag.
JIK strävar efter att ha minst två ledare per träningsgrupp och/eller minst en ledare/10 barn. För grupper med barn <8 år rekommenderas minst 1 förälder/4 barn som är aktivt med och hjälper till. Idrott för barn till och med 12 år Alla barn skall känna sig välkomna till klubbens sektioner och ha möjlighet att fritt välja hur många och vilka träningar man vill gå på.
Träningar skall bedrivas på ett lekfullt sätt men ändå så att barnen utvecklas, lär sig lyssna på ledaren och lär sig följa instruktioner. Här är det viktigt att involvera föräldrar framförallt så att de yngre barnen skall känna sig trygga men även som konkret hjälp vid inlärning.
För att barnen skall känna att de trivs och har roligt så skall ledaren kontinuerligt berömma och uppmuntra barnen. All tendens till respektlöst beteende barnen sinsemellan skall omedelbart åtgärdas av ledaren.
För vissa barn är tävlingsverksamheten viktig medan andra inte vill vara med därför skall JIK möjliggöra deltagande i tävlingsverksamhet, men inte låta den vara en betydande del av den totala verksamheten. Varje barn har själv rätt att avgöra om man vill vara med. Största delen av tävlingsverksamheten skall ordnas utanför den egentliga träningstiden. JIK rekommenderar inte tävlingsverksamhet utanför Åland för barn under 8 år För barn mellan 8 och 12 år rekommenderas att enstaka tävlingsresor sker som dagsresor. Med på dessa resor skall finnas, förutom tränare/ledare, även föräldrar (minst 1 förälder/4 barn).
Alla transporter i samband med träningar, tävlingar och matcher på Åland ansvarar föräldrarna för. Vid tävlingsresor utanför Åland beslutar de enskilda utskotten om hur detta skall ordnas och till hur stor del sektionen hjälper till ekonomiskt.
Idrott för ungdomar 13–20 år
JIK erbjuder träning för breddidrott men tar även hänsyn till ungdomars intresse av träning mot en elitsatsning. Ungdomar kan fritt välja att delta i en eller flera av 5.10.2023 klubbens olika idrotter och ha möjlighet att bestämma hur många och vilka träningar man vill gå på.
Tävlingsidrott har i den här åldersgruppen större betydelse i de olika sektionernas verksamhet, men alla ungdomar kan fortfarande välja om de vill tävla eller inte. Ingen får i något sammanhang uteslutas från träningsverksamheten av den orsaken att man inte ställer upp i tävlingsverksamheten En del av de allmänna träningarna kan utnyttjas för tävlingsidrott.
Vid tävling på annan ort än Jomala bör det finnas, förutom den ansvariga tränaren, ytterligare minst 1 vuxen/6 idrottare.
Alla transporter i samband med träningar, tävlingar och matcher på Åland ansvarar föräldrarna eller ungdomarna själva för. Vid tävlings- eller träningsresor utanför Åland beslutar de enskilda utskotten om hur detta skall ordnas och till hur stor del sektionen hjälper till ekonomiskt. Ledarna följer upp ungdomar som allt oftare uteblir från träningar. Detta för att kunna erbjuda andra alternativ, tex träning inom någon annan av klubbens idrotter eller ledarskap inom klubben.
JIK skall aktivt uppmana ungdomarna att ta olika ledar/tränarroller inom klubben.